Ontmoet de sprekers van de Dag van de Coöperatie!

Van inspirerende praktijktafels over communiceren in vertrouwen en ledenbetrokkenheid tot aan lezingen over alternatieve coöperatieve zorgmodellen en verwelkomende Broodfondsen: de Dag van de Coöperatie schotelt je een flink pak inspiratie voor. Ontdek het programma van 8 december en schrijf je hier in.

Kom op vrijdag 8 december om 13u naar ’t Werkhuys in Borgerhout-Antwerpen voor een programma met tal van sprekers, hands-on workshops en inspirerende praktijktafels. Het belooft een boeiende namiddag te worden, met voldoende ruimte om andere coöperaties te ontmoeten.

13u30
Plenaire start en Lezing
Broodfonds: samen zorgen voor elkaar

Biba Schoenmaker (NL)

Biba is een van de oprichters van de BroodfondsMakers Coöperatie, die sinds 2011 alle Broodfondsen in Nederland met inmiddels meer dan 30.500 deelnemers begeleiden. Het eerste Broodfonds bestaat sinds 2006. Het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Van bouwvakkers tot fotografen, samen zorgen ze voor elkaar.

Het uitgangspunt voor een Broodfonds: vertrouwen in plaats van wantrouwen. En dat loont. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 658 Broodfondsen, elk met een eigen ledenbestand en bestuur. Samen met een team van 17 mensen begeleidt Biba vanuit de BroodMakers de oprichting van nieuwe en bestaande Broodfondsen. Ze vertelt hoe vertrouwen en solidariteit -en niet de risico’s- de basis vormen voor deze voorziening op mensenmaat, en dat het dus wél anders kan.

14u30
Lezing
Vertrouwen in de zorgsector: een coöperatief model

Jan Vanwezer (LIVEZ, De Wingerd)

Een radicaal andere aanpak van onze ouderenzorg, dat is wat Jan Vanwezer, directeur van zorginstelling De Wingerd in Leuven, voor ogen heeft. Hij is van mening dat we onszelf twee keer in de problemen brengen met de manier waarop we zorg momenteel organiseren: de eerste keer door mensen die zorg nodig hebben, weg te halen uit hun vertrouwde omgeving. En de tweede keer door de familie vervolgens naar de zorginstelling enkele dorpen verderop te laten komen.

De coöperatie LIVEZ, Leuvense Initiatieven Voor Eerlijke Zorg, wil daar verandering in brengen. Dwars doorheen de zorgmuren schrijven de vijf betrokken organisaties aan een verbindend verhaal in de buurt én met de buurt. Jan vertelt je meer over hun coöperatie en hoe een netwerk van buren en lokale zorgverstrekkers hun zorg letterlijk in eigen handen kan nemen.

14u30
Praktijktafel
Communiceren in en met vertrouwen
Jeroen Vereecke (Robinetto) en Steven Pauwels (Choco Relatiebouwers)

Het parcours van elk beginnend bedrijf is spannend. Dat van sociale impactonderneming Robinetto is daarop geen uitzondering. Oprichter Jeroen Vereecke houdt er op LinkedIn een dagboek over bij. Stap voor stap neemt hij je mee in het verhaal van Robinetto via zijn persoonlijke bedenkingen, overwegingen en geboekte successen. Open en eerlijk, recht voor zijn raap. Wat kunnen we daar van leren?

Steven Pauwels van het coöperatieve communicatiebureau Choco Relatiebouwers gaat met hem én met jou in gesprek over wat het betekent om in en met vertrouwen te communiceren. Met je achterban, je partners en de buitenwereld. Er is voldoende tijd om je vragen te stellen en ervaringen te delen.
 

14u30
Workshop 
Op weg naar meer samenwerken in vertrouwen
Tom Wouters (Hefboom)

Vertrouwen. Het is de sleutel tot een goede samenwerking. Maar niet altijd evident. In deze workshop verkennen we samen de stappen om tot samenwerking te komen. We overlopen aandachtspunten met betrekking tot de keuze van partners en het concretiseren van het samenwerkingsverband. Tijdens de sessie ga je zelf actief aan de slag met concrete aanbevelingen om te onderzoeken in welke mate ze voor jou en je coöperatie van toepassing zijn.

Hierbij gaan we de zelfkritische vragen niet uit de weg. Hoe kwetsbaar stel jij je op in een samenwerkingsverband? Waarvan moet je afscheid nemen als je intensief gaat samenwerken? Hoe blijf je daarin trouw aan jezelf? Rond deze en andere vragen gaan we met elkaar het gesprek aan.

14u30 en 15u45
Bezoek aan Coöperatieve Brouwerij Cabardouche

Ooit had elke Antwerpse wijk wel een of meerdere brouwerijen. Nu zijn er nog maar twee officiële stadsbrouwerijen. Bieren Cabardouche wil dit bloeiende brouwerijverleden nieuw leven in blazen.

Op een bijzonder locatie – onder de spoorweg in Borgerhout, op een boogscheut van ‘t Werkhuys – brouwen ze hun bier, met liefde voor het ambacht en de traditie maar met de nodige portie vernieuwing. Om op een ethische manier verrassende bieren te kunnen maken, kozen ze bij hun oprichting in 2019 voor een coöperatief model. Daarmee verankeren ze zich stevig in de buurt, maar het levert ook uitdagingen op. Hoe balanceer je bijvoorbeeld de persoonlijke verbondenheid met je klanten en coöperanten met een wens om te groeien? Hoe behoud je hun vertrouwen?

Kom luisteren én proeven van hun werk: de Brouwerij ligt op 5 minuten wandelen van ’t Werkhuys. Je kan op twee momenten aanschuiven voor een rondleiding en een open gesprek over hun coöperatieve werking.

15u45
Lezing
Degrowth & coöperaties
Nick Meynen

In deze ingewikkelde tijden vol geopolitieke en ecologische uitdagingen hangt onze duurzame welvaart af van ons vermogen om de noodzakelijke, systemische veranderingen snel en diep genoeg door te voeren. Nick Meynen is een internationale auteur en spreker die beleidsmakers in heel Europa uitdaagt om ver voorbij de obsessie met eindeloze groei naar échte duurzaamheid te durven kijken. Via een reeks verhalen neemt Nick je mee op reis langs de frontlijnen van onze economie. Hij toont hoe het anders kan en wat de degrowth-beweging voor bedrijven en coöperaties kan betekenen. 

Eerder dit jaar richtte Nick zelf een coöperatie in de sociale economie op: urbike Leuven. Voorsmaakjes van zijn verhaal kun je vinden via zijn recentste TEDx talk, een recente opinie in Knack en het beyond growth magazine dat hij samen met Oikos publiceerde.

15u45
Praktijktafel
Vertrouwen bouwen – hoe vergroot je de ledenbetrokkenheid in jouw coöperatie?

Stefanie Friedel (Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen  KU Leuven), Margot Vingerhoedt (Ecopower) en Ruth Vanreusel (RICO lab)

Zoek je inspiratie om de ledenbetrokkenheid in je coöperatie te stimuleren? Dacht je daarbij wel eens aan nieuwe kanalen zoals een digitaal platform voor ledenbevragingen en misschien zelfs stemmen? Of geloof je vooral in fysieke ontmoetingen om in te kunnen zetten op de échte noden van de leden?

Stefanie Friedel (doctoraatsonderzoeker bij het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen van de KU Leuven) gaat hierover in gesprek met Margot Vingerhoedt (communicatiemedewerker Ecopower) en Ruth Vanreusel (medeoprichter en -uitbater van RICO lab). Vanuit de praktijkervaring delen zij hun geslaagde, maar ook minder geslaagde cases. Stel je vragen en deel je eigen ervaringen. Uiteindelijk zal het allemaal om vertrouwen draaien – maar ook dat bestaat in verschillende vormen!

15u45
Workshop
Coopkracht als bruisende haven: hijs met ons de zeilen!

Nele Smets (Tweeperenboom) en Peter Bosmans (Febecoop)

Het afgelopen jaar werkte het bestuur van Coopkracht aan een nieuwe visie. Na gesprekken met leden en onderlinge debatten meerden we aan bij Coopkracht als een bruisende haven, waar coöperaties komen ‘tanken’, uitwisselen en delen met elkaar, en weer de wereld intrekken.

Passend bij onze nieuwe visie zouden we de deur openzetten voor àlle coöperaties en aanverwante organisaties. We blijven niet in onze eigen echokamer zitten en reiken ook uit naar partners, buiten ons ledenbestand en onze gebruikelijke contacten, die waardengedreven werken. Zo spreken we een breder publiek aan met ons coöperatief verhaal en doen we nieuwe inspiratie op.

Het spreekt voor zich dat we ons hiervoor graag laten inspireren door ons huidige leden, die meer dan wie ook voeling hebben met wat er zich in hun omgeving voordoet in relatie met diverse coöperatieve uitdagingen. In deze workshop gaan Coopkracht-bestuurders Nele Smets en Peter Bosmans graag het gesprek met je aan. Kom langs en laat je stem horen!

17u
Afsluiting
De Dag van de Coöperatie wordt afgesloten met een terugblik en vooruitblik door Adrien Billiet van KCO Leuven. Aansluitend is er de mogelijkheid te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. 

Sluit ook aan!
Tickets en info vind je hier.

De sprekers