Bruggen slaan op de Algemene Vergadering

De zon scheen op vrijdag 2 juni in Winksele en dat was niet zonder reden: de Algemene Vergadering werd er gehouden op de site van Coopkracht-lid Tweeperenboom. Lees hier het verslag van deze boeiende én smakelijke dag.

Twee peren
We zijn met 25 Coopkracht-leden op bezoek bij Tweeperenboom voor onze algemene vergadering, maar niet zonder uitgebreide duik in de locatie en werking van onze gastlocatie. Want al voor de rondleiding is het enthousiasme voor de site al van menig gezicht af te lezen.

Van café tot opvanghuis en coöperatieve winkel: het pand en de tuin gelegen midden aan Dorpstraat 1 hebben de tand des tijds met verve doorstaan en is met aandacht gerenoveerd. Maar in het midden van die tuin tellen we één perenboom, daar waar we er twee zouden verwachten. Hebben we iets gemist? “Er is geen tweede perenboom”, vertelt Nele Smets, oprichtend vennoot en gedelegeerd bestuurder van Tweeperenboom. “Die ene boom is een geënte perenboom waar twee soorten peren op groeien, rode en groene. De boom staat symbool voor het samenkomen van verschillende organisaties, zowel op deze site als binnen de werking van Tweeperenboom.”

Nele Smets geeft uitleg over Tweeperenboom

Want er komt hier nogal wat samen. De site biedt plek aan verschillende coöperaties. We tellen al conferentiecentrum Tweeperenboom, brouwerij Adept en eetcafé De Smederij. “Tel daar een vastgoedcoöperatie en een werknemerscoöperatie van veranderarchitecten bij op, en je komt aan een ongelofelijk interessante mix van vijf geëngageerde partijen.”

Hoewel het goed geoliede resultaat anders doet vermoeden, was er geen vastomlijnd masterplan voor de opzet van de site. “Toen we hier in 2012 kwamen wonen, was al wel duidelijk dat we de maatschappelijke dorpsfunctie die het pand sinds 1779 heeft gehad, voort wilden zetten. Op een midzomeravond brachten we daarom een divers gezelschap bijeen voor een brainstorm in een tent in de tuin, om samen te verbeelden wat het pand zou kunnen worden. Die avond is de basis geworden voor Tweeperenboom: een aantal aanwezigen van toen zijn coöperanten van het eerste uur.” Vanuit het hoofdgebouw trekken we met zijn allen de tuin in, waar Nele verder vertelt.

In de tuin van TweeperenboomBruggetje slaan  
Jeanne, de oude eigenaresse van de coöperatieve winkel uit de jaren ‘70 bleek nog om de hoek te wonen. Ze nodigden haar uit voor koffie en taart en waren voor drie uur vertrokken met verhalen over het pand en het dorp. “Ze vertelde dat haar broer vroeger eigenaar was van de oude smederij om de hoek en dat de tuinen van de panden verbonden waren door een bruggetje. Drie weken later stond dat pand te koop. Zonder dat gesprek met Jeanne was ons dat misschien niet eens opgevallen. We hebben investeerders gezocht die samen met ons dat pand invulling wilden geven. Het idee van De Smederij was geboren, en niet veel later hebben we het bruggetje kunnen herstellen.”    

Die aankoop mondde uit in de vastgoedcoöperatie Cement, die recent uitgroeide van 7 naar 37 coöperanten met de aankoop van nog een aantal aanpalende buurpanden. “Het doel van de aankoop is het oprichten van een coöperatieve woonvorm. We keren geen dividend uit maar werken vanuit het principe van maatschappelijke impact. We willen het dorp waar we wonen versterken. Met De Smederij, Tweeperenboom en de brouwerij, maar evengoed met de openbare buurttuin die we samen met de buren hebben ingericht en die voor iedereen toegankelijk is. Het dorp heeft ons geholpen met de verbeelding van wat deze plek zou kunnen zijn, én de stapsgewijze uitvoering daarvan. Een mooi staaltje voortschrijdend werken, al zeg ik het zelf.”

Het bezoek aan brouwerij Adept

Na de algemene vergadering werd de dag afgesloten met een frisse pint in coöperatieve Brouwerij Adept, het kind van Dimitri Staelens. Na meer dan 25 jaar ervaring bij AB Inbev en Duvel-Moortgat brouwt hij nu zijn eigen bieren in een installatie van 1.000 liter in een ruimte naast De Smederij. De Winxxel vers van het vat smaakte uitstekend, evenals de gesprekken achteraf.

Tijdens de Algemene Vergadering namen we afscheid van een drietal bestuursleden, maar mochten we ook twee nieuwe bestuursleden verwelkomen. Lees hier het verslag van de AV en meer over de nieuwe bestuursleden.

De tuin van Tweeperenboom