Wat kunnen coöperaties betekenen voor de uitdagingen op onze woonmarkt?

NRC Seminarie: Wat kunnen coöperaties betekenen voor de huidige uitdagingen op onze woonmarkt?  

Het coöperatieve ondernemingsmodel is specifiek, uniek en heel divers. Wat elke coöperatie bindt, is de wil om de gemeenschappelijke behoeften van haar vennoten te vervullen. Coöperaties zijn gedeelde ondernemingen die engagement en wederkerigheid vereisen. 
Onze klassieke woningmarkt heeft het lastig. Een woning kopen wordt voor een groeiende groep onbereikbaar. En de krapte op de private huurmarkt duwt ook de huurprijzen omhoog. Wooncoöperaties vullen in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Duitsland een belangrijk deel van de woonbehoeften in. En ook daar zien we hoe divers wonen in coöperaties kan zijn: van individuele klassieke woningtypes tot cohousing en woongemeenschappen. Een coöperatief beheer van het wonen kan ook een halt toeroepen aan de versnippering van eigendommen, percelen en woningen. Kleinschalige woonvormen waar plaats is voor zorg, is gesneden koek voor wooncoöperaties. Tot slot lijkt het een ideaal model om de grotere historische ensembles te herbestemmen naar wonen. In de afgelopen jaren is een interesse herrezen en werden enkele wooncoöperaties opgericht.

Wat zijn hier de knelpunten? Waar liggen de kansen en de opportuniteiten?

Kom er alles over te weten en nog veel meer op ons NRC-event op vrijdag 19 april 2024 bij het coöperatieve brouwcafé Mazette in Brussel (Marollen).

Programma:
•    Vanaf 12u00 Eten vooraf is mogelijk bij Mazette
•    14u15 Verwelkoming door Peter Bosmans en Gregory Kévers
•    14u20 Lieve Jacobs van Cera: Wooncoöperaties in Vlaanderen en Brussel
•    14u45 Caroline Kerr van Febecoop: Wooncoöperaties in Wallonië en Brussel
•    15u10 Dimitri Berliner van COBHA, Coopérative Bruxelloise d'Habitat met een praktijkgetuigenis
•    15u35 Bram Leroux van Wooncoop met een praktijkgetuigenis
•    16u00 Vragen uit het publiek 
•    16u15 Afsluitende drink

Praktische informatie:
- Tijdstip: 14u00 tot 17u00
- Plaats: coöperatief brouwcafé Mazette, Vossenplein 50, 1000 - Brussel
- Schrijf je in, met vermelding van je voornaam, familienaam en de naam van je coöperatie, uiterlijk op 12 april 2024 op het volgende e-mailadres: k.debaets@febecoop.be.