Vormgeven aan de toekomst: ontdek het programma van de Dag van de Coöperatie '24!
Het programma van de Dag van de Coöperatie op 5 december bij Smart in Brussel zit bomvol toekomst. Geef samen met ons én met elkaar vorm aan die toekomst: ontdek het programma hieronder en koop je tickets hier!
10u - Plenair: Keynote: Hans Diels (ETION)
Toekomstdenker en geopolitiek expert bij ondernemersplatform ETION Hans Diels neemt je mee door de grote trends die de wereld veranderen, en gaat dieper in op de impact die ze zullen hebben op ons als burgers en als ondernemers. Hoe geef je bijvoorbeeld leiding in een tijdperk dat gekenmerkt wordt door onzekerheid over de toekomst? Toekomstdenker Hans Diels vertelt hoe we zicht kunnen krijgen op een wereld in verandering door gebruik te maken van verbeelding.
10u40 - Plenair: Coöperaties in de toekomst: een gezamenlijke toekomstoefening
Het zijn bijzondere tijden. We zien volop signalen van verandering om ons heen. Hoe kunnen we inschatten hoe die veranderingen zich zullen ontwikkelen? Wat is de rol van coöperaties in al deze verschuivingen?
Samen met alle aanwezigen duiken we in een hands-on scenario-oefening, waarbij we verschillende mogelijke toekomstbeelden onderzoeken. De scenario’s zijn geen voorspellingen van de toekomst, maar maken in een tijd waarin op verschillende terreinen grote onzekerheid bestaat verschillende toekomsten voorstelbaar, vergelijkbaar en bespreekbaar.
Gewapend met zekerheden -zoals klimaatverandering- maar ook door het verkennen van onzekerheden creëren we samen een breder perspectief. Dit helpt ons als sector beter voorbereid te zijn op verschillende uitkomsten en het geeft ons als sector de kans om daadkrachtig in te spelen op mogelijke ontwikkelingen.
Tijdens deze sessie begeleiden experts Tom Wouters (Hefboom), Jos Motmans en Alain Wouters ons in groepen door deze korte maar krachtige scenario-oefening. De inzichten die hieruit voortkomen, worden besproken in het slotpanel aan het einde van de dag.
12u Lunchpauze & Netwerkmoment - KCO KU Leuven, het kenniscentrum Coöperatief ondernemen, is tijdens de lunch en bij de afsluitende receptie aanwezig om je kennis te laten maken met hun onderzoek. Wie weet heb jij nog een interessante onderzoeksvraag die zij kunnen tackelen!
13u30 - Keuzesessie 1: Genoeg voor iedereen – een gesprek met econoom Jonas Van der Slycken:
De economie van de toekomst
Economie draait om groei. En zolang de economie groeit, dan gaat het goed. Alleen, klopt dat wel? Wat als onze economie in dienst zou staan van mens en planeet, in de plaats van andersom?
Econoom Jonas Van der Slycken werpt een nieuwe blik op onze economie. Door te verduidelijken hoe we ons in groeiende mate vastrijden, breekt hij met zijn boek ‘Genoeg voor iedereen’ een lans voor een meer inclusieve en duurzame welvaartseconomie. Na zijn inleiding gaat Jonas rond de tafel het gesprek met je aan over bloeien zonder groei, en welke woorden, hulpmiddelen en bouwstenen we daarbij kunnen gebruiken.
13u30 - Keuzesessie 2: Innoveren in de toekomst – een gesprek met Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek) en winnaar sociale innovatie award
Kaat Peeters is een impactzoeker, scaling expert, auteur over sociaal ondernemerschap. Ze stond in 2013 mee aan de wieg van de Sociale InnovatieFabriek. De Sociale InnovatieFabriek ondersteunt sociaal innovatoren en sociaal ondernemers die vernieuwende oplossingen in de markt zetten voor complexe maatschappelijke uitdagingen. Kaat neemt je mee op reis langs een aantal interessante innovaties en toont wat er wel, maar ook niet werkt. Als gast en ter inspiratie neemt ze de winnaar van de Sociale Innovatie Award 2024 mee: Dirk Masquiller, voorzitter van Solikoop, deelt zijn getuigenis graag met jullie.
In deze interactieve sessie reflecteer je ook op je eigen onderneming: hoe blijf je, in de vaart van alle dag, ruimte houden voor innovatie binnen je eigen bedrijf? Kaat toont aan dat innoveren niets is om bang voor te zijn: elke grote verandering begint met een eerste stap.
13u30 - Keuzesessie 3: Ontdek de diversvaardigheid van jouw coöperatie – een workshop met All Things Human
De samenleving is diverser dan ooit tevoren. Vertaalt dit zich ook naar het bredere coöperatieve veld? Welke uitdagingen komen we daarbij tegen?
All Things Human is een coöperatie die zich inzet voor welzijn en waardigheid op het werk voor ieder mens. Ze streven naar ‘diversvaardige’ ondernemingen. Dat zijn werkplekken met het vermogen om zoveel mogelijk uiteenlopende perspectieven en leefstijlen samen te brengen en met elkaar te laten acteren. In deze workshop bespreken we de uitdagingen én kansen die er binnen coöperaties liggen op het vlak van inclusie. De loep ligt daarbij op de praktijk: er is voldoende ruimte voor uitwisseling en je krijgt handvaten om een papieren diversiteitsbeleid in meetbare acties om te zetten. Coaches Aarnout Lanckriet en Tilke Wouters zorgen voor een open plek vol uitwisseling.
Draag bij aan het vooronderzoek: vul ook de vragenlijst in!
Samen met All Things Human voeren we een vooronderzoek uit onder onze leden om de workshop op de Dag van de Coöperatie rondom dit thema nog beter bij het coöperatieve veld aan laten sluiten. We stelden hiervoor een korte vragenlijst op rondom het thema diversiteit. Met jouw antwoorden help je ons aan belangrijke inzichten, die tijdens de workshop gedeeld zullen worden. De vragenlijst is anoniem en duurt ongeveer 10 minuten om in te vullen. -> naar de vragenlijst.
13u30 - Keuzesessie 4: De samenwerkingen van de toekomst – een panelgesprek en interactieve denkoefening met Vliegwiel
Vliegwiel, het initiatief van verschillende partners om lokale coöperatieve netwerken te versterken, heeft een vliegende start genomen. In Antwerpen, Gent en Leuven zijn tijdens activiteiten de onderlinge banden tussen lokale coöperaties aangehaald. Naar aanleiding van de verkiezingen werden politieke memorandi geschreven en afspraken ingepland met politieke partijen.
Het project toont aan dat een positieve lokale dynamiek niet alleen de coöperatieve cohesie ten goede komt, maar ook beleidsmatig impact kan hebben én kan helpen in het uitreiken naar burgers.
Peter Bosmans van Vliegwiel/Febecoop geeft je een inkijk in de interne keuken en gaat het gesprek aan met Valérie Carrette en Tom Michels (Cafe Flordi), drijvende krachten achter Vliegwiel Leuven en Vliegwiel Gent. Naast het panelgesprek ga je zelf ook aan de slag met een praktijkoefening: wat kunnen dynamieken als Vliegwiel in de toekomst voor de coöperatieve beweging betekenen? Verwacht geïnspireerd en geënthousiasmeerd te worden!
15u30 Plenair: Een samenvatting van een mogelijke toekomst - Panelgesprek
Terwijl de keuzesessies volop aan de gang zijn, wordt er achter de schermen de uitkomsten van de toekomstoefening verwerkt. In een panelgesprek aan het einde van de dag bespreken we de uitkomsten en uitdagingen. Op het podium enkele prominente gasten, maar per ronde ook steeds één lege stoel: deze is beschikbaar voor een van de deelnemers!
16u15 We ontvangen je graag voor een afsluitende netwerkreceptie!
Nog geen tickets? Kom samen met iemand uit je netwerk en krijg korting op de toegangsprijs! Inschrijven doe je hier!