Cabardouche, van keukenbrouwsels tot microbrouwerij

Recent sloot Cabardouche cv zich aan bij het Coopkracht-netwerk. Tijd voor een kennismaking met dit nieuwste lid. Op het moment van kennismaking zijn enkele van de oprichters net het bier aan het bottelen in hun microbrouwerij in Borgerhout. We voeren een gesprek met Stendert Van Soens.

Hoe is Cabardouche ontstaan en wat is er uniek aan jullie model?

“Cabardouche is gestart als een hobbyproject van een aantal vrienden met een liefde voor bierbrouwen. In het begin deden we dit vanuit onze eigen keuken. Na een tijdje begon dit toch wat te beperkt te worden en wilden we ook investeren in materialen, zo is in 2016 de coöperatie ontstaan. Sinds 2019 konden we met de steun van vrienden en familie investeren in een micro-installatie en hebben we onze eigen locatie hier onder de spoorweg in Borgerhout.
We werken heel laagdrempelig. Dankzij de schaal van onze microbrouwerij wordt een eigen bier brouwen heel toegankelijk.  We zijn een soort labo voor bieren op maat. Daarnaast zie je letterlijk je bier gebrouwen worden in onze brouwerij. Mensen kunnen hier altijd binnenstappen en honderduit vragen stellen.” 

De dagelijkse werking is volledig in handen van de oprichters, die hier een groot deel van hun vrije tijd in investeren. Hoe verloopt dat?

“We zijn op een punt gekomen dat de werklast eigenlijk te groot wordt voor de tijd die elk van ons er kan insteken. We zijn de afgelopen jaren organisch gegroeid en zitten nu met een kleine onderneming waardoor onze tijd niet alleen meer gaat naar het experimenteren met bierbrouwen maar ook naar allerlei aspecten van bedrijfsvoering. Het is zoeken naar een mooi evenwicht tussen werk, privé én onze ambities voor de coöperatie.”

Wat zijn de ambities voor jullie coöperatie?

“We willen vooral verrassende bieren blijven maken, op een ethische manier. Niet als gigantische brouwerij, maar wel groter dan nu, met een volwaardige brewpub aan. Liefst in een structuur waarin we nog meer mensen kunnen betrekken (ook als coöperanten) dan nu het geval is. De band met onze klanten en de buurt vinden we heel belangrijk en we willen ook echt naar hun stem luisteren. Niet alleen vrijblijvend, maar ook als mede-eigenaars van de brouwerij. We streven naar een grote verbondenheid met iedereen die zin heeft om mee te participeren in onze coöperatie.
Om een antwoord te bieden op de huidige werklast én om deze ambities waar te maken zal binnenkort één van ons als werknemer in dienst gaan van de coöperatie. Dat is best spannend en zorgt ook wel voor wat gezonde stress.”

Welke tips heb je voor startende coöperatieve ondernemers?

“In het begin kan het hard overkomen en confronterend zijn als je aandeelhouders moeilijke vragen stellen of commentaar geven. Maar zij houden je scherp en laten je andere invalshoeken zien. Je bereikt echt meer door samen te werken en inzichten van buitenaf mee te krijgen.” 

 

Ben je nog op zoek naar een verfrissend relatiegeschenk? Overweeg dan een origineel en coöperatief bierpakket
Op zoek naar samenwerking? Voor meer informatie en contactgegevens kan je terecht op de ledenpagina van Coopkracht. 
 

""