Leiderschap in coöperaties

Leiding geven in een coöperatie komt met een specifieke set uitdagingen. Hoe hou je het coöperatieve kompas recht en iedereen aan boord? En wat als het even niet meezit? Tweeperenboom cv en Coopkracht slaan de handen ineen om een voormiddag het thema van nabij te onderzoeken. 

Voormiddag (9u45-12u30) met aansluitend receptie en optionele lunch in coöperatieve eetbar & brouwerij De Smederij 

Een initiatief van Coopkracht vzw in samenwerking met Tweeperenboom cv 

Je kent ongetwijfeld wel de verhalen van coöperaties die met bruisende energie aan de keukentafel-met-vier zijn gestart, en zijn uitgegroeid tot stevige uit de kluiten gewassen organisaties met tientallen of zelfs honderden werknemers en/of coöperanten.  Een coöperatie leeft, groeit, evolueert, bloedt en bloeit. Wat betekent dat dan voor de oprichters, de trekkers, de leiders?  

Het is een hele uitdaging om als ‘leider’ – in welke rol dan ook – mee te evolueren met je coöperatie: van ‘fix-it-all ondernemersprofiel’ naar een CEO-rol. Zijn leiders daar altijd klaar voor? Staan ze er wel voor te springen? En zo ja, wat vraagt dat dan? 

Bewust omgaan met je plek in de organisatie, als oprichter, trekker, manager of inspirator, is cruciaal voor je eigen welbevinden en dat van je organisatie. En nét in een coöperatie is dat des te uitdagend. Immers, leider zijn in een omgeving gebouwd vanuit medezeggenschap, medebestuur en participatie, daarvoor begin je best uitgeslapen aan je dag, nietwaar? 

Tijdens dit event zetten we het boeiende en uitdagende thema van ‘leiderschap in coöperaties’ in de kijker. We maken ruimte voor uitwisseling en intervisie, we leren uit kwetsbare en eerlijke getuigenissen, we  verdiepen onze kennis en scherpen onze handvaten aan in verschillende uitbreekgroepen en deelthema’s. 

Je gaat geïnspireerd naar huis, met nieuwe bagage én netwerk om je rol als leider in je coöperatie verder vorm te geven. 

We kiezen er bewust voor om dit event in een niet al te grote setting te laten doorgaan, zodat we een lerende en veilige context kunnen creëren voor alle deelnemers. De plaatsen zijn dus beperkt, schrijf je snel in als je er bij wil zijn! 

Het event gaat door ten huize van coöperatie Tweeperenboom. We ronden af tegen 12u30 met een drankje en een babbel. Wie dat wenst kan vanaf 13u aanschuiven voor een heerlijke lunch bij coöperatie De Smederij. De moderator van de voormiddag is Elke Van Os, Beat the Goldfish.

Programma: 

  • Vanaf 9u15: onthaal en koffie
  • 9u45: welkom en introductie
  • 10u: keynote ‘Wat maakt leiderschap in coöperaties zo uitdagend?'
  • 10u30: Panel: Met hulp van moderator Elke Van Os (Beat the Goldfish) horen we 3 authentieke verhalen van coöperaties waar leiderschap in volle evolutie is. 

    Deze 3 praktijkcases komen aan bod:
    Schoolmakers cv, een werkerscoöperatie die leer- en veranderprocessen begeleidt in onderwijs, bestaat zo’n 10 jaar. Bert Smits (oprichter en bestuurder) en Jan Royackers (algemeen directeur) getuigen over de recente leiderschapswissel in hun organisatie, over de pijn die daarbij komt kijken en de kansen die het creëert.

    Ecopower cv, een klantencoöperatie voor hernieuwbare energie, vierde recent haar 30ste verjaardag. Jim Williame (algemeen coördinator) heeft van op de eerste lijn meegemaakt wat de noden zijn van een groeiende organisatie, in verschillende levensfases, op vlak van leiderschap en rollen.

    Stadsmakersfonds cv, een coöperatie die investeert in maatschappelijke herbestemming van bijzondere panden, werd vier jaar geleden boven het doopvont gehouden. Directeur An Eijckelenburg was er quasi van in het begin bij, en vertelt hoe ze de organisatie uitbouwt in relatie tot de oprichters, de zusterorganisatie Miss Myagi en de raad van bestuur.
     

  • 11u15: korte koffiepauze
  • 11u30: uitbreeksessies - je hebt de keuze uit maar liefst drie uitbreeksessies:

    1) Collectief leiderschap in de raad van bestuur
    Een sterk bestuur, dat is eentje waar collectief leiderschap aanwezig is. Sterke bestuurders met voldoende zelfbewustzijn en zelfreflectie zijn nodig om kwalitatieve interacties te organiseren. In deze sessie inspireren we met het gedachtegoed van ThemaGecentreerde Interactie (TGI): we geven je een bril om door te kijken naar je bestuur; en verkennen mogelijkheden om twee specifieke interactieregels te versterken bij bestuurders.  
    Kwinten Fort, doorbraakarchitect bij Tweeperenboom, en opgeleid als sociaal-cultureel werker zoekt met jullie naar wat er anders kan zodat er meer leiderschap in de groep-als-geheel terecht komt.

    2) Krachtig en succesvol leiderschap start bij persoonlijk leiderschap
    De druk op leiders om succesvol te zijn is groot. Er moeten resultaten behaald worden, je moet van alles op de hoogte zijn en liefst ook nog een antwoord weten op alle vragen die jouw richting uitkomen. Maar succesvol en krachtig leiderschap heeft meer nodig dan dat. Zelfkennis en jezelf durven tonen creëert ruimte voor duurzame verbinding met je team, groei en innovatie. 
    Anouk De Weerdt, doorbraakarchitect en bestuurder bij Tweeperenboom, verkent met jou hoe authenticiteit en kwetsbaarheid hefbomen kunnen zijn voor krachtig en succesvol leiderschap.

    3) Is het participatieve model altijd de goede leiderschapsstijl in coöperaties?
    Leiderschap en coöperaties, dat klinkt op het eerste zicht als een breuk met het coöperatieve principe van democratische controle. Of niet? Er bestaan heel wat verschillende stijlen in leiderschap en voor coöperaties wordt vaak het participatieve model naar voren geschoven. Maar is dit de goede keuze in elke situatie en op elk moment van de levenscyclus van een coöperatie?

    Stefanie Friedel, valorisatiecoördinator van het KCO (Kenniscentrum voor Coöperatief Ondernemen) en recent gedoctoreerd over coöperaties aan de KU Leuven, duikt even in de wetenschappelijke kennis rond verschillende leiderschapsstijlen en vooral hoe deze evolueren naargelang de start- en groeifase.
     

  • 12u20: plenaire samenvatting en afronding
  • 12u30: babbel & drink
  • 13u: lunch in De Smederij (optioneel) – laat ons weten indien je er bij wil zijn, en dan houden we een plaatsje voor je vrij

Prijs:

  • 65 euro per deelnemer (45 euro voor leden van Coopkracht), lunch niet inbegrepen.

Locatie: 

  • Tweeperenboom cv, Dorpsstraat 1, 3020, Winksele
  • Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, fiets en de wagen. Meer info over de bereikbaarheid vind je hier.

Organisatie
Coopkracht
Datum
25-10-2024
Begin
09:15
Einde
12:30
Locatie

Tweeperenboom cvba
Dorpsstraat 1
3020 Winksele