De coöperatieve revolutie ‘Samen toekomstgericht ondernemen’
Op dinsdag 14 juni 2011 vond 'de coöperatieve revolutie' plaats in de Gentse Vooruit. Coopkracht organiseerde dat event in opdracht van Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Sociale Economie. De uitdaging was om "proefondervindelijk aan te tonen dat 150 mensen, die coöperatief samenwerken, tot een gedeelde beleving van een inspirerende en aantrekkelijke coöperatieve toekomst kunnen komen".
Daarom stapten we – geïnspireerd door Albert Einstein en Jules Vernes – met alle 150 aanwezigen in een denkbeeldige teletijdmachine die ons naar het jaar 2031 flitste. Zo kregen we de kans een kijkje te nemen in de toekomst en kon elke deelnemer zijn of haar ideaalbeeld van een coöperatief Vlaanderen in 2031 visualiseren. We ontdekten een Vlaanderen dat functioneert als een sterk duurzaam en gesmeerd draaiend coöperatief radarwerk, waarvan ieder van ons op zijn/haar eigen manier en met zijn/haar eigen talenten mede co-creator is. Dat heeft ons leven in 2031 sterk verandert veranderd: van de wijze waarop we wonen, leven en werken over de manier waarop we ons verplaatsen tot hoe we onze kinderopvang, ons onderwijs en onze politiek organiseren. Volgend op die droomreis gingen we in kleine groepjes aan de slag om alle individuele visies te bundelen tot een gemeenschappelijke visie. Dat leidde uiteindelijk tot één coöperatieve visie, gedragen door al de deelnemers.
Maar hoe ziet Vlaanderen eruit als toonvoorbeeld van coöperatie leven en werken in Europa? Wat was het resultaat van die gedeelde beleving? Wij geloven dat Vlaanderen zal uitgroeien tot een coöperatieve samenleving in beweging, gedreven door solidaire waarden die perspectief bieden. Daarnaast is de centrale droom er dat zorgen voor onze kinderen, zorgen voor onze toekomst is. Ook de economie krijgt een andere focus en maakt het haar prioritaire zorg om voor iedereen in de basisbehoeften te voorzien. Tot slot krijgen ook mobiliteit en ruimtelijke ordening een ecologische invulling vanuit verbondenheid.