Onze Algemene Vergadering en afscheid van onze voorzitter

Aan de locatie zal het niet hebben gelegen: de sfeervolle kelder van boekhandel De Groene Waterman was het decor voor de Algemene Vergadering van Coopkracht. Toch was het een bitterzoete AV: we blikten enerzijds terug op een prima jaar, maar namen tegelijkertijd ook afscheid van Marc Bosschaert als voorzitter van ons netwerk.

Dat De Groene Waterman een coöperatie is, is buiten het coöperatieve veld niet altijd bekend. En toch zijn ze behoorlijk groot: meer dan 5.000 coöperanten investeerden een eenmalige investering van 31 euro. Na een korte verwelkoming op de AV was het coördinator Katrien Merckx die ons meenam in het verhaal van deze bijzondere boekhandel.

Want Coopkracht zou Coopkracht niet zijn als we het aangename en het nuttige niet zouden verenigen. Daarom nodigden we ook kunst- en cultuursocioloog Pascal Gielen uit om te vertellen over zijn boek ‘Vertrouwen’. Daarin wijst hij op het belang van de culturele commons, of het cultureel gemeen, om in tijden van polarisatie en wantrouwen juist vertrouwen op te bouwen.

Na deze boeiende lezing doken we samen in de praktische en administratieve kant van de namiddag. Punt 1 op de agenda was de hernomen Bijzondere Algemene Vergadering. Deze betrof een statutenwijziging in het kader van de nieuwe lidmaatschapsprocedure voor Coopkracht. Vanuit onze leden werd gevraagd om te kijken naar een tweedeling in het soort leden: coöperaties en organisaties die de promotie van het coöperatieve gedachtegoed en/of de ondersteuning van coöperaties als statutaire doelstelling hebben met stemrecht, en alle andere organisaties (vzw’s, bv’s etc) zonder stemrecht in de AV. Om dit in de statuten te versleutelen werd er gestemd: met het merendeel van de stemmen voor de aanpassing, werd de statutenwijziging aangenomen.

We blikten vervolgens terug op onze activiteiten van het afgelopen jaar en kregen deskundige toelichting van voorzitter Marc over de daarbij behorende jaarrekening. Ook worpen we een kleine blik vooruit naar komende periode en de begroting voor het jaar 2024. Alle onderdelen werden unaniem goedgekeurd.
 

Afscheid van Marc als voorzitter
Ookal wisten we op voorhand dat hij geen grote aandacht wilden schenken aan zijn afscheid als voorzitter, toch konden we dit moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ondervoorzitter Nele Smets (Tweeperenboom) sprak daarom enkele woorden van lof uit over Marc, wiens scherpe ogen en brede kennis we zeker gaan missen. Nele zal het voorzittersstokje voorlopig interim overnemen van Marc, die wel als bestuurslid aan boord zal blijven. De Raad van Bestuur gaat daarnaast op zoek naar een waardige vervanger.

We lieten de Groene Waterman achter ons en begaven ons naar het verderop gelegen ViaVia Reiscafé voor een hapje en een drankje. Wie had gedacht dat dit ook een cvba blijkt zijn, en na wat lobbywerk mogelijk ons 100ste lid? Daarover later meer! Bedankt aan iedereen die bij deze fijne namiddag aanwezig was.

Tips
-Het boek 'Vertrouwen' van Pascal Gielen is te koop bij De Groene Waterman, maar ook als pdf te downloaden.
-De cultuurkelder van De Groene Waterman is te huur voor allerhande bijeenkomsten. Zeker een tip voor een volledig ingerichte locatie in hartje Antwerpen-Centrum!
 

Katrien Merckx - De Groene Waterman