NRC Debat 'Fincoops en REScoops'

Debat REScoops en Fincoops: voldoen alle types energiecoöperaties aan de coöperatieve principes?

In de sector van de hernieuwbare energie is al jarenlang een fel debat aan de gang tussen de zogenaamde REScoops (burgercoöperaties waarvan de vennoten rechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en er dus ook rechtstreeks eigenaar van zijn) en Fincoops (financiële coöperaties waarvan de vennoten onrechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en dus geen rechtstreeks eigenaar van de projecten zijn).

Twistpunt: het al dan niet voldoen aan de coöperatieve principes en waarden zoals de open toetreding en de onafhankelijkheid.
Nu binnen de Nationale Raad voor de Coöperatie het debat geopend werd over een mogelijke aanpassing van de erkenningsvoorwaarden om nog dichter bij de ICA-principes aan te leunen, krijgt dit debat ook een intersectoraal karakter. Dus wordt het relevant voor alle andere (erkende) coöperaties.

Daarom organiseert de Nationale Raad voor de Coöperatie op 28 januari – vanaf 14 uur – een debat tussen de REScoops en de Fincoops over hun coöperatieve waarden en principes. 

Sprekers:

  • Jan De Pauw, voorzitter REScoop Vlaanderen
  • Fabienne Marchal, voorzitter REScoop Wallonie
  • Jean de Leu de Cecil, bestuurder North Sea Wind cv
  • Frank de Mulder, bestuurder Zonneberg cv

Moderator is Gie Goris – voormalig hoofdredacteur Mo* Magazine

Omwille van de COVID-19-pandemie wordt dit debat gestreamd. Een link (Zoom) wordt u vooraf via e-mail toegestuurd. Alle sprekers spreken hun eigen taal. Er is geen vertaling voorzien. Tijdens het debat kunt u via chatberichten uw vraag stellen.

Inschrijven: tegen 26 januari 2021 via e-mail bij p.bosmans@febecoop.be met de melding “debat NRC 28/01/2021”.

Datum
Locatie